Ananasas–tai ne tik egzotiškas ir skanus vaisius, tai ir priemonė sulieknėti. Dėl mažo kaloringumo ir daugybės biologiškai veiklių medžiagų ananasas laikomas vienu tinkamiausių dietinių vaisių, rekomenduojamas vartoti besilaikant baltymų dietos. Ananaso vaisiuose yra daug kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, vario, vitaminų: C, B1, B2, B5, B3, B6, karotino, PP. Beje, šiame vaisiuje vitamino P yra penkis kartus daugiau negu pripažintame rutino šaltinyje – citrinoje.
Ananaso minkštimas ir sultys turi antimikrobinių, uždegimus slopinančių savybių, daug vitaminų, skatina šlapimo išsiskyrimą, taip pat mažina kraujo klampumą, stiprina kraujagyslių sieneles ir gerina nuotaiką.
Ananaso minkštime yra ne tik visų mineralinių medžiagų, bet svarbiausia – biologiškai veikliosios medžiagos bromelaino, kuris puikiai padeda virškinti ir greičiau pasisavinti baltyminį maistą: žuvį, mėsą, ankštines daržoves, rūgštaus pieno produktus.
Bromelaino nauda
Šviežiuose ananasuose yra labai daug baltymus skaidančios medžiagos bromelaino. Vaisius termiškai apdorojant bromelainas suyra. Iš ananasų pagamintos bromelaino tabletės vartojamos sutrikus baltymų apykaitai organizme. Norintiems ne tiki pagerinti virškinimą, bet ir sulieknėti puikiai tiks „Ananaso ekstraktas”, kuriame taip pat yra bromelaino. Nustatyta, kad ši medžiaga gali sustiprinti antibiotikų poveikį, pagreitinti audinių atsinaujinimą. Yra duomenų, kad bromelainas gali ištirpdyti kraujagyslėse susiformavusius trombus ir dėl to gali būti labai tinkamas širdies bei kraujagyslių sistemos ligų bei trombozių gydymui.
Ananasų sultys stimuliuoja virškinamųjų fermentų gamybą, šalina iš žarnyno toksinus, lėtina aterosklerozės vystymąsi. Jos ypač rekomenduotinos pasireiškus funkciniams širdies veiklos sutrikimams, kamuojant aritmijai, nutukus. Nustatyta, kad 1 g bromelaino gali „sudeginti“ apie 900 g riebalų. Todėl manoma, kad reguliariai geriant ananasų sultis galima ne tik sustabdyti tukimą, bet ir ilgainiui sumažinti jau esamas riebalų sankaupas.
Patarimai, kaip vartoti anansą, kad jis būtų naudingas organizmui
- Prie ananasų reikia pratintis pamažu, nes jie laikomi stipriu alergenu.
- Po sočių pusryčių ar pietų patartina išgerti ananasų sulčių arba suvalgyti riekelę šviežio ananaso. Tai padės išvengti sunkumo jausmo skrandyje. Be to, ananasas mažina alkį!
- Kai yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, patartina valgyti po 1 šaukštą ananaso minkštimo 15 min. prieš valgį.
- Jei turite antsvorio – rekomenduojama vieną kartą per savaitę surengti ananasų iškrovos dieną, valgyti tik ananaso minkštimą. Tačiau tik vieną dieną, nes valgant vien ananasus ilgiau, galima pakenkti organizmui.
- Esant blogai medžiagų apykaitai, patartina valgyti po ¼ stiklinės ananaso minkštimo vieną ar du kartus per dieną.
- Sutrikus virškinimui, galima gerti ananasų sultis keletą kartų per dieną.
Taigi ant savo pietų ar vakarienės stalo nepamirškite padėti ir ananaso – jis paspartins virškinimą!